Πληροφορηθήκαμε ότι ο ΕΟΠΠΕΠ ενημέρωσε με επιστολή το Υπουργείο Παιδείας ότι θα πρέπει μέχρι την Κυριακή 14 Μαρτίου η ελληνική πλευρά να έχει δηλώσει συμμετοχή για ειδική συνεδρίαση της Κομισιόν, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον ζήτημα της αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Το πάγωμα των διαδικασιών αντιστοίχισης επεβλήθη από την Κομισιόν μετά από καταγγελίες των κοινωνικών εταίρων για εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας (Αρβανιτόπουλου-Λοβέρδου) δεν έλαβαν κανένα μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη ανομία στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με διαπλεκόμενα συμφέροντα.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να λάβει αυστηρά μέτρα για την νομιμότητα των τίτλων σπουδών και την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης.
Για να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Κομισιόν θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην λειτουργία όλων των φορέων τους παρόχους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες η νομιμότητα των τίτλων που εκδίδονται. Η ΟΙΕΛΕ έχει προτείνει, μέσα στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν:
- Τον αυστηρό έλεγχο από την πολιτεία της λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων
- Την επιλογή διευθυντικών στελεχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης με διαδικασίες αντίστοιχες των δημοσίων σχολείων. Όπως είναι γνωστό η ευθύνη της έκδοσης των τίτλων αλλά και όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών εναπόκειται στον διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα πρέπει να επιλέγεται με βάση την πολυετή επαγγελματική του εμπειρία, την επιστημονική του κατάρτιση και την απόδειξη των διοικητικών του ικανοτήτων και όχι να είναι απλώς ο ευνοούμενος του ιδιοκτήτη μιας σχολικής μονάδας, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.
- Την αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων, ώστε να λειτουργεί με πλήρη αυτονομία και διαφάνεια.
Δείτεεδώτο Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ.