Σήμερα και αύριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Novus διημερίδα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ με τίτλο «Εκπαιδευτικές ανισότητες, κοινωνική παθογένεια και σχολικές κοινότητες: εμπειρικά δεδομένα και σενάρια εκπαιδευτικής πολιτικής». Στη διημερίδα αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επιμόρφωσης δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από τις βασικές έννοιες των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και των κοινωνικών παθογενειών που εμφανίζονται στο σχολικό χώρο.
Η διημερίδα ξεκίνησε σήμερα το πρωί με τις εισαγωγικές παρεμβάσεις των Μιχάλη Κουρουτού (Διευθύνοντως Συμβούλου ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ), Νίκου Μουζέλη (Προέδρου Επιστημονικής Επιτροπής ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) και Χρήστου Γούλα (Διευθυντή ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ).
Ο Μιχάλης Κουρουτός αναφέρθηκε στη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε περιόδους κρίσης και τόνισε την συμβολή της ΓΣΕΕ στην προσπάθεια διερεύνησης των παθογενειών στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο Νίκος Μουζέλης μίλησε για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η οικονομική κρίση στη ζωή των νέων ανθρώπων, την περιθωριοποίησή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία και αναφέρθηκε στην έννοια του μετανεωτερικού άγχους, του άγχους δηλαδή που προκαλείται λόγω της ανασφάλειας που δημιουργεί η κατάρρευση των παραδοσιακών δομών της κοινωνίας . Ο Χρήστος Γούλας μίλησε για τη σημασία της διημερίδας για την περαιτέρω έρευνα και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα της διημερίδας θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά και από το συνδικαλιστικό κίνημα και από την πολιτική ηγεσία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες.
Χαιρετισμό εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απηύθυνε ο Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας του κ. Κουράκη Γιώργος Μπουγελέκας. Ο κ. Μπουγελέκας εξέφρασε τη στήριξη της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. στις δράσεις του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η αντιμετώπιση φαινομένων όπως η σχολική βία και οι ανισότητες που προκλήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.
Σήμερα θα διεξαχθούν τρεις συνεδρίες με τη συμμετοχή Ελλήνων εμπειρογνωμόνων και Γάλλων αντιπροσώπων από το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Ακαδημία του Κρετέιγ. Στην πρώτη συνεδρία που συντονίζει ο Dr.Γιώργος Βούτσινος Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος θα μελετηθούν ζητήματα εκπαιδευτικής και γλωσσικής συνεργασίας Γαλλίας Ελλάδας, θα γίνει παρουσίαση του Γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου διοίκησής του και θα παρουσιαστεί η πολιτική της Ακαδημίας του Κρετέιγ σε θέματα διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.
Στη δεύτερη συνεδρία που συντονίζει ο Μανώλης Κουτούζης, Αν. Καθηγητής ΕΑΠ, Υπεύθυνος Τομέα Υλοποίησης Προγραμμάτων και Ερευνών ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ θα συζητηθούν δράσεις αντιμετώπισης των σχολικών ανισοτήτων και του ρόλου της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σε συνθήκες κρίσης.
Στην τρίτη συνεδρία που συντονίζει ο Γιώργος Χριστόπουλος, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης θα συζητηθούν προγράμματα εκπαίδευσης δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση εκφοβισμού και κακοποίησης και θα παρουσιαστεί ο ρόλος των Διευθυντών των σχολικών μονάδων στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας.
Αύριο, τελευταία ημέρα της διημερίδας θα υπάρχει Στρογγυλή Τράπεζα που συντονίζει ο Νίκος Φωτόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της επιμόρφωσης και τα συμπεράσματα από τις εργασίες της Διημερίδας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.
↧
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
↧