Σήμερα ξεκίνησε τις εργασίες του στο ξενοδοχείο Τιτάνια το 17οΣυνέδριο της ΟΛΜΕ. Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας του ΔΣ Γιώργος Χριστόπουλος ο οποίος απήυθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
αγαπητοί σύνεδροι,
Αποτελεί τιμή για εμάς, τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, η πρόσκληση να χαιρετίσουμε το Συνέδριό σας. Αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι η ΟΛΜΕ αντιμετωπίζει αυτό το μικρό και τόσο χτυπημένο από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών κλάδο ισότιμα, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου χώρου της εκπαίδευσης.
Η σημερινή κορυφαία διαδικασία του κλάδου σας, βρίσκει τη χώρα μας αντιμέτωπη με τις δραματικές συνέπειες της εδώ και μιας πενταετίας ένταξής μας σε έναν παρανοϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης και πολιτικής εποπτείας. Η κατάσταση που σήμερα βιώνει ο ελληνικός λαός αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κόσμος της εργασίας και ,φυσικά, τα συνδικάτα της εκπαίδευσης δικαιολογημένα στάθηκαν ενάντια στο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μνημονιακό πρόγραμμα που μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει να πλήξει τα δημόσια αγαθά, να ισοπεδώσει το εργασιακό δίκαιο και να προβεί στην πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου και δικαιωμάτων που έχει βιώσει η χώρα μας μετά την μεταπολίτευση.
Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εκπαίδευση, για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας. Ο χώρος της εκπαίδευσης μετρά ακόμη τις πληγές του από την ανελέητη εφαρμογή των μνημονιακών προγραμμάτων.
Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, χιλιάδες κενά στα σχολεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα στις δυσπρόσιτες περιοχές, υποχρηματοδότηση, διαθεσιμότητα, μεσαιωνικό πειθαρχικό δίκαιο, τιμωρητική αξιολόγηση, διώξεις συνδικαλιστών, οικονομική εξόντωση και εργασιακή εξαθλίωση των εκπαιδευτικών. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ήδη τραγικές. Πολλά σχολεία υπολειτουργούν και η σχολική διαρροή διογκώνεται αυξάνοντας το ήδη ορμητικό ρεύμα των NEEts, των νέων δηλαδή ανθρώπων έξω από την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την απασχόληση. Όπως είναι φυσικό, το βάρος των συνεπειών υφίστανται κατά κύριο λόγο οι μη προνομιούχοι, τα παιδιά των οποίων βλέπουν το αγαθό της εκπαίδευσης να μετατρέπεται σε προνόμιο των ολίγων.
Η επίθεση ενάντια στο εκπαιδευτικό αγαθό εφαρμόστηκε και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Την ώρα που τα δημόσια σχολεία καταδικάζονταν στην παρακμή, οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης πίεσαν και έλαβαν ως δώρο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις την απόσυρση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία και την απόλυτη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο στόχος προφανής. Την ώρα που το δημόσιο σχολείο καταρρέει, το ιδιωτικό θα πρέπει να μπορεί να μοιράζει αφειδώς, χωρίς κανένα έλεγχο, τίτλους σπουδών που θα χρησιμοποιούνται τόσο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και για την κατάληψη των καλοπληρωμένων θέσεων στην αγορά εργασίας. Η αναπαραγωγή της κοινωνικής ανισότητας έτσι κλειδώνει επ’ αόριστον.
Τα μέτωπα, επομένως, είναι πολλά. Οι δυνάμεις της αγοράς έχουν σημαδεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο το αγαθό της εκπαίδευσης. Διόλου τυχαία ο Τζέρεμι Ρίφκιν είχε σημειώσει ότι στον 21ο αιώνα το μόνο οχυρό που στέκεται ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο καρκίνωμα και τις κοινωνίες είναι η ανθρώπινη πνευματική δημιουργία, η Παιδεία, και γι΄αυτό θα αποτελέσει τον τελικό στόχο του καπιταλισμού του καζίνο. Οφείλουμε συγκροτημένα και στοχευμένανα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να αναβαθμίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού λειτουργού σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, να πολεμήσουμε τις εκπαιδευτικές, τις κοινωνικές και τις οικονομικές ανισότητες για να αποτρέψουμε την υπαναχώρηση της κοινωνίας που ονειρεύτηκε ο Διαφωτισμός σε μια αντιγραφή της φεουδαρχίας στον 21οαιώνα.
Ο αντίπαλός μας είναι ισχυρός. Έχουμε απέναντι ένα οργανωμένο κίνημα που στηρίζεται από πολιτικούς χώρους, από συγκεκριμένα ΜΜΕ και από επιχειρηματίες που δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης που σήμερα για πρώτη φορά δρουν οργανωμένα και εμφανίζονται με ενιαίο – έστω και άτυπο – φορέα. Είναι το κίνημα που με πρόσχημα την αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία επιδιώκει τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του συνόλου των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχει το κράτος.
Είναι έτοιμο το οργανωμένο κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης να αντιμετωπίσει ένα πανίσχυρο και καλά οργανωμένο μέτωπο των δυνάμεων της αντίδρασης; Εάν είναι κατακερματισμένο και διασπασμένο στο όνομα συντεχνιακών και μικροπολιτικών διαφορών, ο αγώνας μας είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Εάν στοχεύουμε το συνάδελφό μας, το διπλανό μας, εάν συνεχίσουμε να πυροβολούμε τα πόδια μας, δεν έχουμε καμιά ελπίδα.
Ο μόνος δρόμος είναι η ενότητα στο χώρο τη εκπαίδευσης. Κάθε χτύπημα στους δημόσιους εκπαιδευτικούς είναι χτύπημα και ενάντια στο δικό μας κλάδο. Κάθε χτύπημα ενάντια στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αποτελεί προαναγγελία χτυπήματος και για τους δημόσιους συναδέλφους μας. Δικαιωθήκαμε οδυνηρά, όταν είπαμε ότι η θεσμοθέτηση των αναιτιολόγητων απολύσεων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με το Ν. 3848/2010 ανοίγει την κερκόπορτα για δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και των δημόσιων εκπαιδευτικών. Κάποιοι, δυστυχώς, τότε δεν μας άκουσαν.
Γι’ αυτό το λόγο η ΟΙΕΛΕ δεν έδωσε αγώνα μόνο για τα στενά ζητήματα του κλάδου, αλλά στάθηκε στο πλευρό των δημόσιων εκπαιδευτικών για όλα τα ζητήματα, για όλες τις αδικίες που συσσώρευσε η μνημονιακή πολιτική. Αντίστοιχα όμως, κι εμείς είχαμε στο πλευρό μας το σύνολο των δημόσιων εκπαιδευτικών που οργανωμένα συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας το δύσκολο αυτό διάστημα. Είχαμε στο πλευρό μας διαρκώς την ΟΛΜΕ που συμπαραστάθηκε ενεργά και δραστήρια στον αγώνα μας για την εργασιακή μας αξιοπρέπεια, που συμμετείχε δια του Προέδρου της στην αποφασιστική μάχη που δώσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην καταρρεύσει εντελώς η κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση και να προστατευτεί η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία, μια προστασία που είναι καίριας σημασίας για τη δημόσια εκπαίδευση, για το αγαθό της Παιδείας και για τα παιδιά μας.
Με την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για ενότητα, για συγκρότηση ενός ισχυρού πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα αντιμετωπίσει τις νέες και σημαντικές προκλήσεις ενός κόσμου που ραγδαία μεταβάλλεται, δεν θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχίσουν και θα ενταθούν, εκφράζω τις ευχές του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.»