Quantcast
Channel: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος | ΟΙΕΛΕ - Ανακοινώσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 970

ΚΥΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΙΕΙΕ ΣΤΟ opengov: «ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»

$
0
0

Τελικά οι του ΣΙΕΙΕ διαθέτουν πολιτικό θράσος. Οι θέσεις που κατέθεσαν στο opengov στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας δεν αποτελούν θέσεις διαλόγου, αλλά ένα ακατάσχετο συντεχνιακό παραλήρημα, μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται πλέον δημόσια οι ακραίες, αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές θέσεις του Συνδέσμου, οι οποίες, μεταξύ άλλων δεινών, οδήγησαν την εκπαίδευση της χώρας σε πρωτοφανή εξευτελισμό, με την Κομισιόν να ζητά το πάγωμα της αντιστοίχισης του Εθνικού (NQF) με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω της οξύτατης ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δεν θα σταθούμε στο σύνολο του κειμένου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώκαι να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Θα επισημάνουμε ορισμένα μόνο σημεία που αποδεικνύουν ότι το όνειρο του ΣΙΕΙΕ είναι η μετατροπή του αγαθού της εκπαίδευσης σε προϊόν, χωρίς διασφάλιση της ποιότητας, χωρίς νόμιμες διαδικασίες και με εκπαιδευτικούς που δεν θα είναι λειτουργοί, αλλά εργασιακά ευάλωτοι υπάλληλοι χωρίς δικαιώματα.

ΣΗΜΕΙΟ 1: ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Το ίδιο μεθοδεύεται και τώρα με την επιδιωκόμενη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών στην ιδιωτική εκπαίδευση, την οποία αποκάλυψε ο κ. Δ. Μπράτης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «…κατανοώ την “ενόχληση” κάποιων που τα σχέδια τους δημοσιοποιήθηκαν…». Και τα σχέδια είναι η εφαρμογή του καταστατικού σκοπού της ΟΙΕΛΕ, να κλείσουν τα ιδιωτικά σχολεία και να απορροφηθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στο δημόσιο!»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σχολάρχες δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν, ή η συμμόρφωση (επιτέλους) με τους εργασιακούς, ή φορολογικούς νόμους. Είναι το να υποβιβαστεί το στάτους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε αυτό των υπαλλήλων και να μην αναγνωρίζεται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία τους, έτσι ώστε να μπορούν να τους εκβιάζουν ωμά. 
Είναι και άσχετοι και ψεύτες.

  • Άσχετοι, διότι η αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν είναι «επιδιωκόμενη»,αλλά ισχύει εδώ και 38 χρόνια ανελλιπώς. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η εκπαιδευτική προϋπηρεσία είτε σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια σχολεία αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται. Εδώ όμως οι εκπρόσωποι του ΣΙΕΙΕ θέλουν να έχουν τους εκπαιδευτικούς στο χέρι, να μην έχουν επαγγελματικό στάτους λειτουργού, αλλά υπαλλήλου. Χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, εύκολα χειραγωγήσιμοι.Συντάσσονται ανερυθρίαστα με τις ακραίες φωνές δημόσιων εκπαιδευτικών που, κόντρα στη συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιδιώκουν την υποβάθμιση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για καθαρά συντεχνιακά κριτήρια. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.
  • Ψεύτες, διότι διαστρεβλώνουν συνειδητά το καταστατικό της Ομοσπονδίας. Όλοι πλέον γνωρίζουν πως άλλοι – κι όχι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι - είναι αυτοί που με τις άνομες πρακτικές τους προκαλούν την υποβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων.

ΣΗΜΕΙΟ 2: ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
Σ’ αυτό το σημείο η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Υποτίθεται ότι οι γονείς δαπανούν σημαντικό τμήμα του οικογενειακού τους προϋπολογισμού για να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και να αποφεύγουν το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων. Υποτίθεται ότι οι έννοιες του σχολείου και του φροντιστηρίου στον ίδιο χώρο είναι ασύμβατες, καθώς δημιουργούνται παρασιτικές συνθήκες «τροφοδοσίας» του ενός εκπαιδευτικού οργανισμού από τον άλλο. Υποτίθεται ότι ένα σχολείο οφείλει να παρέχει εκπαίδευση, αγωγή και πολιτισμό κι όχι να παρέχει υπηρεσίες εκμάθησης τεχνικών για εξετάσεις. Αυτά βέβαια σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου ένα σχολείο, δημόσιο, ή ιδιωτικό, παρέχει αποκλειστικά και μόνο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Και ποια θέση παίρνει, άραγε, ένας σημαντικός εταίρος της ελληνικής εκπαίδευσης, ο ΣΙΕΙΕ που εκπροσωπεί σχολεία που παρέχουν κοινωνικό αγαθό, προστατευόμενο από το Σύνταγμα; Απολαύστε την επιχειρηματολογία τους χωρίς περαιτέρω σχόλια:
«Εάν στα ιδιωτικά σχολεία δεν επιτραπεί να προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα στους μαθητές τους, τότε οι μαθητές αυτοί και οι γονείς τους θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους προστρέχοντας είτε σε άλλα φροντιστήρια είτε, το χειρότερο, στα  ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρονται από εκπαιδευτικούς κατ’ οίκον»

ΣΗΜΕΙΟ 3: ΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Για μια ακόμη φορά αναγνώσαμε την ψευδή και εκβιαστική ρητορική των σχολαρχών για τις δραστηριότητες εκτός διευρυμένου ωρολογίου προγράμματος. Οι σχολάρχες ισχυρίζονται ότι η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων καθίσταται σχεδόν αδύνατη, χρησιμοποιώντας δύο πρωτοφανή επιχειρήματα. Πρώτον, ότι φταίει η ΟΙΕΛΕ (άγνωστο γιατί). Δεύτερον, διότι – λέει – η σχετική διάταξη νόμου είναι ... «φαινομενικά αθώα και ενθαρρυντική». (Πρώτη φορά διαβάζει κάποιος ψυχολογική – φροϋδικής έμπνευσης – ανάλυση διάταξης νόμου).
Η αλήθεια είναι η εξής και τη γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μελετήσει τη σχετική νομοθεσία. Η μοναδική αλλαγή που επιφέρει η νέα νομοθεσία ( η διάταξη και η Υ.Α.) είναι ότι πλέον όλες οι δραστηριότητες δηλώνονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ότι οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών στις εκτός ωρολογίου προγράμματος δράσεις των ιδιωτικών σχολείων θα είναι ώρες διοριστηρίου και θα προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.
Γιατί ενοχλούνται οι σχολάρχες; Είναι πολύ απλό. Διότι δηλώνοντας τις δράσεις και τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται σε αυτές χάνουν τη δυνατότητα να έχουν «αδήλωτους» εκπαιδευτικούς που ή θα τους αμείβουν «μαύρα», ή καθόλουόπως φαίνεται σε σχετική έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.Διότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δεν επιθυμούν να κατοχυρώνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία τους, ώστε να είναι εργασιακά ευάλωτοι.
Εμείς τους προκαλούμε. Αν δεν τους αρέσει η «φαινομενικά αθώα και ενθαρρυντική διάταξη» ας γυρίσουμε στην παλιά νομοθεσία περί παρεκκλίσεων που υπεγράφη από πολιτική ηγεσία φίλα προσκείμενη στον ΣΙΕΙΕ και αφήνει σαφώς στενότερα πλαίσια εφαρμογής(φυσικά με τον προβλεπόμενο έλεγχο όλων των αρμόδιων θεσμών της πολιτείας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών). Θέλουν;
ΣΗΜΕΙΟ 4: ΜΝΗΜΗ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟΥ
Στην εν λόγω ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ, αλλά και σε προηγούμενες γίνεται λόγος για φαβοριτισμό του Υπουργείου Παιδείας έναντι της ΟΙΕΛΕ. Στην ανακοίνωση αυτή, μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα ενός εκ των συμβούλων του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, πρώην ιδιωτικού εκπαιδευτικού, μέλους στο παρελθόν του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ που, σύμφωνα με τους σχολάρχες, ευθύνεται γι’ αυτόν το φαβοριτισμό.
Προφανώς οι άνθρωποι έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Διαμαρτύρονται για τα ότι υπάρχει ιδιωτικός εκπαιδευτικός στη συμβουλευτική ομάδα του Αναπληρωτή Υπουργού (γεγονός που ασφαλώς δεν τους αρέσει, καθώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μαθαίνει επιτέλους την αλήθεια εκ των έσω για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης). Ξεχνούν όμως ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, μόλις 3 χρόνια πριν, ένας από αυτούς, ο επικεφαλής 29 ιδιωτικών σχολείων υπηρέτησε στην κορυφαία θέση για την ελληνική εκπαίδευση, αυτήν του Υπουργού Παιδείας.Ο λόγος για τον κ. Μπαμπινιώτη, του οποίου η μοναδική νομοθετική παρέμβαση ήταν η διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων.
Είναι φυσικό να ενοχλούνται οι κύριοι του ΣΙΕΙΕ.Μέχρι σήμερα είχαν τα πάντα. Υποστήριξη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Προκλητική, κάποιες φορές, ανοχή από τις εποπτικές αρχές της πολιτείας. Φορολογική ασυλία. Προκλητική νομοθετική εύνοια που τα τελευταία τέσσερα χρόνια τους απέφερε κέρδη πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Σήμερα η κατάσταση αλλάζει, η συνταγματική νομιμότητα αποκαθίσταται, ο εποπτικός έλεγχος επανέρχεται, ένα μέρος των ακραίων αδικιών που δημιουργήθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων διορθώνονται. Είναι φυσικό να τους ενοχλεί η νομιμότητα, καθώς τα δίκαιο του ισχυρού είναι ο μόνος νόμος που έχουν μάθει να εφαρμόζουν.
 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 970

Trending Articles