Η ΟΙΕΛΕ αναγκάζεται να απαντήσει σε νέο λιβελογράφημα, γεμάτο συκοφαντίες και ανακρίβειες, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΙΕΙΕ αυτή τη φορά κατά του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ενός εκ των σημαντικότερων φορέων εκπαιδευτικής έρευνας στη χώρα με διεθνή αναγνώριση. Ο λόγος της λυσσαλέας επίθεσης είναι ότι η ερευνητική δουλειά του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ενοχλεί αφόρητα όσους στοχεύουν στην οριστική μετατροπή του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο είδος.
Στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων αναρτήθηκε ένα ακόμα λιβελογράφημα με στόχο αυτή τη φορά το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ), ένα ερευνητικό ινστιτούτο που στην υπερ-δεκαετή ιστορία του έχει να επιδείξει πλούσιο και αναγνωρισμένο ερευνητικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.
Αποτελεί βασική αρχή (και σωστά) στον επιστημονικό διάλογο τα πορίσματα μιας έρευνας να υφίστανται τη βάσανο της κριτικής, γι αυτό και δημοσιοποιούνται, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται ή να αντικρούονται με ευρήματα μιας άλλης αντίστοιχης ερευνητικής εργασίας. Ωστόσο, μοναδικό «επιχείρημα» του δημοσιοποιημένου λίβελου του ΣΙΕΙΕ, προκειμένου να «καταγγελθούν» ως αναξιόπιστες οι έρευνες του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, είναι η συνεργασία του με στελέχη της ΟΙΕΛΕ. Κανένα επιχείρημα επί της ουσίας, καμία αντιπρόταση/σχόλιο για κάποια εκ των δεκάδων ερευνητικών εργασιών του Κέντρου. Απορούμε ειλικρινά. Από τη στιγμή που το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ αποτελεί υποστηρικτικό φορέα της ΓΣΕΕ και η ΟΙΕΛΕ αντίστοιχα τη μοναδική εκπαιδευτική Ομοσπονδία στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι απολύτως φυσική η μεταξύ τους συνεργασία; Είναι αθέμιτη; Εκτός αν ο ΣΙΕΙΕ έμμεσα αμφισβητεί το θεσμικό ρόλο του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (της ΓΣΕΕ), αλλά και του αντίστοιχου δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης (την ΟΙΕΛΕ), θέση που ευθέως βάλει κατά της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και συνακόλουθα αμφισβητεί την αξία και τους όρους ανάπτυξης του κοινωνικού διαλόγου.
Για την Ομοσπονδία μας αποτελεί ξεχωριστή διάκριση ότι τα στελέχη της συνδράμουν και συμβάλλουν αποτελεσματικά στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, τεκμηριώνοντας τις θέσεις των συνδικάτων στον κοινωνικό διάλογο για την εκπαίδευση, τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγομένου εκπαιδευτικού έργου, αναδεικνύοντας τόσο την έλλειψη ενός λιτού και δομημένου στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά του κράτους, αλλά και την τεράστια δαπάνη που καταβάλλει ο ελληνικός λαός προκειμένου να απολαύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό της παιδείας. Είναι χαρά μας που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχει πρωτοστατήσει στην τεκμηρίωση των θέσεων μας για μια ποιοτική, πιστοποιημένη και χωρίς εκπαιδευτικές ανισότητες Παιδεία, τόσο στον εθνικό, όσο και στον ευρωπαϊκό διάλογο για την εκπαίδευση, και εκπροσωπώντας την ΓΣΕΕ, αλλά και από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ και μάλιστα αμισθί.
Και επειδή στα ζητήματα αυτά η άγνοια είναι πολλαπλά επιζήμια ας θυμίσουμε κάποια σημεία από τη δημιουργική πορεία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ
Το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ και ανθρώπων από το χώρο της εκπαίδευσης και του οργανωμένου κινήματος της εργασίας. Ο σκοπός της δράσης και του έργου του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ είναι εκπαιδευτικός, επιστημονικός και ερευνητικός και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικός. Πρωταρχικά αποβλέπει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δομών και στρατηγικών για τη μετάβαση όλων στην κοινωνία της γνώσης καθώς και στην ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης και εφαρμογής εκπαιδευτικών πολιτικών σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης (τυπικής, μη τυπικής και άτυπης). (περισσότερα για το προφίλ, τους τομείς δράσης και τις συνεργασίες του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ μπορείτε να δείτε εδώ).
Από την ίδρυση του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι ο διεθνούς εμβέλειας Καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης. (Το βιογραφικό του μπορείτε να δείτε εδώ).
Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι ο πολιτικός επιστήμονας Χρήστος Γούλας με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας σε θεματολογία σχετική με την πολιτική και τα συστήματα της Δια Βίου Μάθησης. Ο Χ. Γούλας έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.
Το έργο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ τα τελευταία 11 χρόνια είναι πολύπλευρο και ευμέγεθες. Συνοπτικά μπορούμε να υπογραμμίσουμε τις ακόλουθες παρεμβάσεις του:
Οι βασικές θέσειςτου Κέντρου για την εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση, την πιστοποίηση προσόντων, το θεσμό των vouchers είναι συγκεντρωμένες εδώ.
Οι εκδόσεις-έρευνεςαποτελούν μεγάλο τμήμα της δραστηριότητας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Οι ετήσιες εκθέσεις για την εκπαίδευσηπου εκδίδονται από το 2009 χρησιμοποιούνται από πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και κατατίθενται ετησίως στην Ε.Ε. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το υλικό για τη συνδικαλιστική εκπαίδευση που χρησιμοποιείται για την επιμόρφωση συνδικαλιστών με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Έχουν, επίσης, εκδοθεί δεκάδες έρευνες και papers για την πιστοποίηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, την τεχνική εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά προτάσεις για το ΣΠΔΕ και για σχέδια νόμου για την εκπαίδευση. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ
Η επιμόρφωση εκπαιδευτικώναποτελεί ένα ακόμη μεγάλο project του ΚΑΝΕΠ. Ήδη εκατοντάδες εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων έχουν επιμορφωθεί σε τομείς όπως η ειδική αγωγή, ο σχολικός εκφοβισμός, οι ανισότητες. Δείτε εδώ περισσότερα
Οι Δράσεις Ευαισθητοποίησης για μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων υπό την αιγίδα της Ε.Ε. είναι μια ακόμη σημαντική παρέμβαση του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Διαβάστε σχετικά εδώ
Μεγάλο μέρος της εργασίας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι αφιερωμένο σε Προγράμματα για τον Καταναλωτή. Σε μια χώρα που η καταναλωτική συνείδηση απουσιάζει, το ΚΑΝΕΠ έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτο έργο για την Αγωγή Καταναλωτή, για την Προστασία του Καταναλωτή, για την Κοινωνική Οικονομίακαι τη Διοίκηση Κοινωνικών φορέων.Για τη συγκεκριμένη θεματική του πρωτοβουλία το έργο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ έχει επιβραβευτεί από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) αλλά και τον Διεθνή Οργανισμό για τους συνεταιρισμούς (CICOPA).
Τέλος, η Συνδικαλιστική Εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας της δουλειάς του Κέντρου. Στη σύγχρονη εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, είναι αναγκαίο ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων να είναι πλήρως ενημερωμένος και καταρτισμένος για να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τον κλάδο του και να μπορεί, με όπλο τη γνώση, να συμμετέχει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Δείτε εδώ πτυχές της δραστηριότητας της Ακαδημίας της Εργασίας. Για τη δημιουργία της ελληνικής Ακαδημίας της Εργασίας το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ συνεργάστηκε με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η TUC (Μ. Βρετανίας), η LU (Σουηδίας), της Φινλανδίας, αλλά και με την ιστορική Ακαδημία της Εργασίας της Φραγκφούρτης. Στο σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών της Ακαδημίας της Εργασίας της ΓΣΕΕ θα πρέπει να υπογραμμισθεί, η ψηφιοποιημένη θεματική «Ταινιοθήκη της Εργασίας» με περισσότερα από 54 εκπαιδευτικά DVD σε όλα τα μαθησιακά αντικείμενα της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης.
Θεωρούμε ότι το έργο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι ευρύ και σημαντικό, έχει κριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αρκεί από μόνο του να αποστομώσει κάθε συκοφαντία. Αποτελεί όνειδος για τον ακμαίο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ένας συνδικαλιστικός εργοδοτικός φορέας, όπως ο ΣΙΕΙΕ, με παρουσία δεκαετιών και σημαντική οικονομική ισχύ να αυτό-περιθωριοποιείται από την κατάχρηση ενός υβριστικού και συκοφαντικού συντεχνιακού λόγου, αντί να επιχειρήσει, όπως πράττουν όλοι οι σοβαροί εργοδοτικοί φορείς στην Ευρώπη και στον κόσμο, να συνεισφέρει στον κοινωνικό διάλογο για την εκπαίδευση της χώρας με επιστημονικά επιχειρήματα και αυθεντική ερευνητική εργασία.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους βλέπουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης ως προϊόν.