Η Ομοσπονδία μας με ανακοινώσεις και επιστολές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου επιλογής του Διευθυντή στα ιδιωτικά σχολεία που μέχρι σήμερα γίνονται με ορισμό του σχολάρχη. Όπως βεβαιώνει και με ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας, στο νομοσχέδιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δεν προβλέπεται η επέκταση εφαρμογής του τρόπου επιλογής Διευθυντών και στην ιδιωτική εκπαίδευση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση φαινομένων ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία. Θυμίζουμε ότι ο ορισμός Διευθυντών αποκλειστικά από το σχολάρχη έχει οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας, καθώς οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων είναι σε πολλές περιπτώσεις είτε οι ίδιοι οι σχολάρχες, είτε ακόμη και πρωτοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καμία διοικητική πείρα και υπογράφουν ο,τιδήποτε τους προσκομίζει ο ιδιοκτήτης.
Διευθυντές που τηρούν τη νομοθεσία και στέκονται με αξιοπρέπεια ως λειτουργοί δημόσιου αγαθού έχουν σε αρκετές περιπτώσεις βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι η θητεία τους είναι ετήσια και δεν μπορεί να διακοπεί, παρά μόνο μετά από δική τους βούληση, ή σοβαρή πράξη που θα ελεγχθεί όμως από τα υπηρεσιακά συμβούλια, σε τρεις περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων έχουν παρανόμως απολύσει Διευθυντές των σχολείων τους. Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή του Γυμνασιάρχη της Σχολής Μωραΐτη κ. Θαλάσση που έτυχε ευρείας δημοσιότητας. Η δεύτερη περίπτωση ήταν του Διευθυντή του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου «ΑΥΤΕΝΕΡΓΩ» στην Πελοπόννησο, το οποίο παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ …VOUCHER!!!
Η τρίτη περίπτωση που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες ημέρες αφορούσε προϊσταμένη ιδιωτικού νηπιαγωγείου των Βορείων προαστίων που ανήκει στη Διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας, η οποία απολύθηκε παράνομα και εκδικητικά διότι διεκδικούσε δεδουλευμένες αποδοχές της. Μετά από έλεγχο της υπόθεσης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας διαπίστωσαν ότι η εν λόγω συνάδελφος είχε προσληφθεί με πρόγραμμα …voucher (γεγονός που απαγορεύεται ρητά στην ιδιωτική εκπαίδευση) και μάλιστα είχε τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης! Με λίγα λόγια, η διεύθυνση του εν λόγω νηπιαγωγείου παρανόμως τοποθέτησε με πρόγραμμα που προβλέπει πρόσληψη προσωπικού γραμματειακής και διοικητικής στήριξης όχι μόνο ως εκπαιδευτικό, αλλά και ως διευθυντή σχολικής μονάδας! Είναι φανερό από το συγκεκριμένο περιστατικό ότι ορισμένοι σχολάρχες βλέπουν το ρόλο του Διευθυντή ως «αχυρανθρώπου» που δεν πρόκειται να παίξει τον εποπτικό, διοικητικό ρόλο που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά θα είναι διεκπεραιωτής των εντολών του ιδιοκτήτη. Οι πρακτικές αυτές γεννούν φόβους για εκτεταμένες παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία.
Εντύπωση, στη συγκεκριμένη υπόθεση, προκαλεί το γεγονός ότι ο διορισμός εκπαιδευτικού (πόσω μάλλον διευθυντικού στελέχους) μέσω προγράμματος voucher διέφυγε της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η οποία έχει τεράστιες ευθύνες για το θέμα. Η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές και θα δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα και δεν παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι του σχολείου για πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΟΡΟΣ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να καταπολεμηθεί η παρανομία στην ιδιωτική εκπαίδευση και να εκκινήσει η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Η Κομισιόν είχε ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων.
Ο Διευθυντής ενός σχολείου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι αρμόδιος για την τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος, τον έλεγχο κάθε ενδοσχολικής διαδικασίας, έχει την εποπτεία του προσωπικού και της ομαλής λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Είναι, δε, υπεύθυνος για την έκδοση των τίτλων που εκδίδουν τα σχολεία. Για να διασφαλιστούν όσα θέτει ως προϋπόθεση η Κομισιόν, θα πρέπει η επιλογή του Διευθυντή να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται πως θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς πιέσεις για να τηρείται η νομιμότητα.
Είναι, επομένως, εύλογο ότι πρέπει η επιλογή Διευθυντή σχολικής μονάδας να απεξαρτηθεί από την απόλυτη βούληση του σχολάρχη και να είναι προϊόν μιας αξιοκρατικής διαδικασίας. Ελπίζουμε η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω.