Το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ μεταβαίνει αύριο για συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας όπου θα τεθούν δύο ζητήματα:
- Η επιλογή των διευθυντικών στελεχών των ιδιωτικών σχολικών μονάδων να γίνεται με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τα δημόσια σχολεία.
- Επαναφορά της αρχικής Υπουργικής Απόφασης (που αντικαταστάθηκε από μεταγενέστερη μέσα στο Εθνικό Τυπογραφείο μετά από πιέσεις συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων) και η οποία προβλέπει την έκδοση διοριστηρίων στους εκπαιδευτικούς για όλες τις ώρες, είτε ανήκουν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, είτε όχι (όμιλοι, συντονισμός κλάδου, ενισχυτική διδασκαλία, διευρυμένο ωράριο, ολοήμερο σχολείο, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.).
Για το δεύτερο ζήτημα (την αντικατάσταση της ευνοϊκής για τους εκπαιδευτικούς Υπουργικής Απόφασης από αυτήν που «βόλευε» τους σχολάρχες και ισχύει σήμερα) θυμίζουμε εν συντομία το ιστορικό:
Η ΟΙΕΛΕ και ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχαν συμφωνήσει, μετά από μια επίπονη διαδικασία διαλόγου, για τον τρόπο εφαρμογής της αύξησης του ωραρίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ώστε να μην απολυθούν (όπως είχε υπολογίσει με έρευνα το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ) περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί (ένας στους έξι περίπου). Κι ενώ αποφασίστηκε η αύξηση του ωραρίου να απορροφηθεί από τις εκτός υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες, τις οποίες προσφέρουν όλα σχεδόν τα ιδιωτικά σχολεία και η απόφαση προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ισχυροί παράγοντες της δημόσιας ζωής και της ιδιωτικής εκπαίδευσης παρενέβησαν και κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου η απόφαση άλλαξε. Λόγος της αλλαγής η απαίτηση ιδιοκτητών μεγάλων ιδιωτικών σχολείων να μην νομιμοποιηθούν οι εκτός υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και να συνεχίσουν να διεξάγονται με «μαύρη» εργασία εκπαιδευτικών. Η ξαφνική μετάλλαξη της υπουργικής απόφασης (χαρακτηριστικό της προχειρότητας και της βιασύνης της μετατροπής το γεγονός ότι για πολλές ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας εμφανιζόταν ως απόφαση του Υπουργού αυτή που είχε συμφωνηθεί με τους εργαζόμενους) προκάλεσε δεκάδες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών και χάρισε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στους σχολάρχες.