Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη Διημερίδα του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ με θέμα ««Σχολική Διαρροή και Εκπαιδευτικές Καινοτομίες: Συσχετίσεις και Συνεπαγωγές για την Εκπαιδευτική Πολιτική» που πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του προγράμματος «Δράσεις ευαισθητοποίησης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών».
Η διημερίδα έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ το διήμερο 20-21 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στα σεμινάρια ενδοσχολικής επιμόρφωσης που πραγματοποιεί το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό τόσο η κα. Σαπουνά, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας, όσο και ο κ. Γκλαβάς, πρόεδρος του ΙΕΠ.
Αναλυτικότερα, την πρώτη μέρα κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Andy Green, διευθυντής του κέντρου LLAKES του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ο κ. Green ανέπτυξε το πρόβλημα της μαθητικής διαρροής και τις επιπτώσεις του φαινομένου για όλη την Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια ανέδειξε καλές πρακτικές αντιμετώπισης του φαινομένου στη Μεγάλη Βρετανία. Για το θέμα της μαθητικής διαρροής πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αργύρης Κυρίδης, οι οποίοι ανέλυσαν κυρίως το φαινόμενο των Neet’s, των νέων δηλαδή ηλικίας 16-24 ετών, οι οποίοι δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση ούτε στην εργασία. Στη συνέχεια ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Νίκος Φωτόπουλος μίλησε για την ανάγκη συνολικής αλλαγής της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ η πρώτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννη Καμαριανού που μίλησε για τις συνολικές επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα του πολιτικού και κοινωνικού βίου.
Η δεύτερη συνεδρία εστίασε σε ζητήματα εκπαιδευτικών καινοτομιών με βασικό ομιλητή τον κ. Μανόλη Αλεξάκη, ο οποίος είναι ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γραφείου των Βρυξελλών. Ο κ. Αλεξάκης ανέδειξε καλές πρακτικέςπου εφαρμόζονται στα ελληνικά - και όχι μόνο σχολεία - της Ευρώπης και πρότεινε εύκολους τρόπους βελτίωσης της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας. Στην ίδια συνεδρία μίλησαν επίσης τόσο ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΑΠ κ. Μανώλης Κουτούζης, ο οποίος συνέδεσε το ζήτημα της μαθητικής διαρροής με την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής καινοτομίας στην τάξη, όσο και η Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κα. Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση, η οποία συμφώνησε πως η εκπαιδευτική καινοτομία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μείωση της μαθητικής διαρροής. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την Σχολική Σύμβουλο κα. Αθανασία Δακοπούλου να παρουσιάζει καλές πρακτικές εκπαιδευτικών καινοτομιών από σχολεία της Αττικής.
Την δεύτερη μέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε στρογγυλή τράπεζα και έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να πάρουν το λόγο για να πραγματοποιηθεί ένας πολύ υψηλής ποιότητας διάλογος τόσο για τα ζητήματα της εν λόγω διημερίδας όσο και για ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος. Οι τοποθετήσεις τόσο των εισηγητών όσο και των εκπαιδευτικών ήταν καίριες και ο διάλογος αποδείχτηκε γόνιμος και εποικοδομητικός. Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ κ. Μιχάλη Κουρουτό και το ραντεβού ανανεώθηκε για τη δεύτερη διημερίδα του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαρτίου και πάλι στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
↧
ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΚΗΣ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
↧