Μετά την κοινή επιστολή της ΟΙΕΛΕ και της ΟΛΜΕ, μας ενημέρωσαν σήμερα από την ETUCE ότι η παρέμβασή τους στο πλευρό των δύο Ομοσπονδιών θα είναι άμεση για τον έλεγχο της πιστοποίησης τίτλων σπουδών και προσόντων.
Το νομικό επιτελείο της ΟΙΕΛΕ, μετά από έρευνα στα συστήματα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχώρησε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:
Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μηχανισμοί διασφάλισης ποιότητας σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι έλεγχοι αφορούν τόσο τις υποδομές (αδειοδότηση) όσο και τις διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης (δημιουργία στάνταρντς ή περιγραμμάτων, προγραμμάτων σπουδών, διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης κοκ).
Τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης δεν είναι παρόμοια ή ομοιογενή. Κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται ως συστήματα ιδιαίτερα κεντρικής δομής και καθοδήγησης, ενώ κάποια άλλα είναι πλήρως αποκεντρωμένα. Ακόμα όμως και σε εκείνα που επιτρέπουν πλήρως ανεξάρτητες δομές (μετά από διαπίστευση) υπάρχουν μηχανισμοί εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας. Δηλαδή ένα "ανεξάρτητο"κολέγιο έχει μια εσωτερική μονάδα παρακολούθησης των διαδικασιών (που λογοδοτεί σε εξωτερικές αξιολογικές διαδικασίες ) και φυσικά υπάρχει και αυστηρότατη κεντρική αξιολόγησης από την πολιτεία. Αυτό συμβαίνει διότι τα αποκεντρωμένα συστήματα σε κάποιες χώρες έχουν μακροχρόνια παράδοση αυτονομίας και θεωρείται αυτονόητο ότι ακολουθούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές και διαδικασίες.
Διαπιστώθηκε, τέλος, ότι εντός Ε.Ε. δεν υφίσταται καμιά περίπτωση ευρωπαϊκού ιδιωτικού φορέα, ο οποίος να παρέχει τίτλους (και μάλιστα του τυπικού συστήματος) και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, χωρίς την εποπτεία και την παρέμβαση της πολιτείας. Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει έντονα την «ελληνική μοναδικότητα», όπως αυτή τείνει να δημιουργηθεί από την ασκούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, με βάση την οποία τα ιδιωτικά σχολεία θα λειτουργούν χωρίς κανέναν εποπτικό έλεγχο, η έκδοση τίτλων θα είναι ανεξέλεγκτη και η πιστοποίηση προσόντων διαβλητή.