Με διπλή συνέπεια:
α) Δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε 4 εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και έτσι δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύτηκαν
β) Εργάζονται έχοντας ως τυπικό προσόν το απολυτήριο του Γυμνασίου ή του Λυκείου με 300-350 ευρώ μικρότερη αμοιβήσε σχέση με εκείνους που έχουν αποκτήσει πιστοποίηση.
Όπως προέβλεπε το 3ομνημόνιο, τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θέμα. Η ΚΥΑ βγήκε, αλλά δεν περιείχε τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, επομένως έπρεπε να αναθεωρηθεί…
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νόμος 4186 κατήργησε τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και καθιέρωσε τα ΣΕΚ χωρίς να λάβει υπόψη τους μη πιστοποιημένους απόφοιτους των ΙΕΚ!
Τέτοια εγκληματική προχειρότητα…
Επιτέλους, στις 10/1/2014 ο νόμος 4229 ρύθμισε ότι ο τίτλος σπουδών των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ ταυτίζεται με αυτόν των ΣΕΚ και προβλέπει ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης.
Μία εβδομάδα μετά, το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, κατ’ εφαρμογή του νόμου στέλνει την ΚΥΑ στο ΥΠΑΙΘ για άμεση εφαρμογή.
Όμως στο ΥΠΑΙΘ οι (παρα)σύμβουλοι και ο Υπουργός δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια ώστε να γίνουν εξετάσεις, παρατείνοντας έτσι την ομηρεία περίπου 25.000 νέων ανθρώπων.
Τα σχόλια περιττεύουν.